LRF kritiserar bredbandsutbyggnad

De tre kommuner som var först i Sjuhärad med att satsa på bredband är nu sämst. Det visar en kartläggning som LRF Sjuhärad gjort.
Flera kommuner har näst intill 100-procentig täckning idag, men i Ulricehamn, Tranemo och Vårgårda är det betydligt sämre.

Svenljunga har bäst bredbandstäckning i Sjuhärad, där kan i princip alla få bredband. Men även Mark, Herrljunga och Bollebygd får godkänt med en täckning på runt 99 procent. I Borås är täckningen 97 procent, men enligt utbyggnadsplanen ska alla kunna få bredband i höst.
Men det finns tre kommuner som inte håller måttet, Ulricehamn, Tranemo och Vårgårda. Det är de tre kommuner som var tidigast ute och satsade på annan teknik är ADSL, som ju utnyttjar de redan befintliga telefonledningarna. Men nu har man alltså hamnat på efterkälken.
Ulricehamn har satsat 51 miljoner kronor på fiberkabel. Tranemo och Vårgårda har radiobaserade nät. Bredbandstäckningen i Ulricehamn och Tranemo ligger på 85-90 procent och i Vårgårda är den under 80 procent. 
Enligt Carl-Olov Holmström i LRF är det inte acceptabelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".