Etanolpumpar blir vanligare.

Etanolpump byggs nära dig

Från och med lördag måste alla större bensinstationer sälja förnybart bränsle enligt ett regeringsbeslut. Det innebär att alla mackar ska få etanolpumpar inom några dagar.

Många bolag kommer inte att hinna sätta upp etanolpumparna tills dess. Helena Fornstedt informationsdirektör på Statoil tycker inte tiden räckt till.

-Ett 600-tal stationer i Sverige omfattas av det här kravet, och det innebär att det blivit brist på entreprenörer som kan göra de här jobben, säger hon.

Fler och fler köper så kallade miljöbilar, som drivs med till exempel etanol. Det ger lägre utsläpp av koldioxid. Men bensinstationer som säljer etanol är fortfarande sällsynta. I Sjuhärad finns 4 i Boråsområdet, och 1 vardera i Kinna, Vårgårda och Ulricehamn. Bristen på etanolpumpar gör att de som kör miljöbil får köra omvägar för att tanka, eller tvingas att tanka bensin istället.

Många bolag menar att förseningen beror på att tillstånden från myndigheter och kommuner dragit ut på tiden, och att nya krav tillkommit så att bolagen har fått göra om jobbet.

- Den här gången vill vi vara säkra på att inte behöva göra om det, så att vi gör rätt på en gång, säger Helena Fornstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".