Högkostnadssystem inte klart

Om en vecka införs högkostnadsskydd i tandvården för människor som fyllt 65 år. Dom skall inte behöva betala mer är 7700 kronor för inplantat och proteser. Men nu varnar tandläkare i Västsverige för att systemet inte är redo. De äldre kan få vänta i ett halvår eller mer innan behandlingen kan påbörjas.
Problemet ligger hos försäkringskassan i Skåne. Det är den som utsetts av regeringen att hålla i den nya reformen. Först igår fick kassan muntligt löfte om att få ekonomisk ersättning för det här arbetet. Löftet kom från finans- och socialdepartementen. Det saknas 25 personer, handläggare och försäkringstandläkare, på kassan i Skåne för att systemet ska vara redo. Om en dryg vecka väntas 10 000 65-åringar och äldre i Sverige att gå till tandläkaren för att få gjort ett inplantat eller en protes. Men Försäkringskassan är inte redo, väntetiderna kommer att bli långa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista