Klart för sopeldning i Borås

Igår fick Borås Energi ja på sin ansökan till Miljödomstolen om att bygga ut Ryaverket. Det betyder att bolaget får elda 100 000 ton avfallsbaserat bränsle per år. Och även om beslutet minskar de tunga transporterna inom regionen, så kommer de att öka i Borås.
Trafiken till Ryaverken beräknas öka med två till tre fordon om dagen, vilket innebär att det kan bli över tiotusen transporter till anläggningen under ett år. Borås Energi har fått tillstånd från Miljödomstolen både för den nuvarande verksamheten och för att bygga två nya pannor på vardera 20 megawatt. Där ska det eldas utsorterat brännbart avfall, alltså innehållet i dom vita sorteringspåsarna. Det kan bli avfall från hela Sjuhäradsbygden. Ångan från soporna omvandlas sedan till fjärrvärme. De nya pannorna placeras i en befintlig byggnad och ska enligt beräkningarna tändas i oktober 2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".