Hedvigsborgs IP kan bli järnväg

Götalandsbanan sätter fotbollsklubben Kronängs IF i Borås i en rävsax. Klubbens hemmaplan Hedvigsborgs idrottsplats
ligger i riskzonen för att bli mer eller mindre överkörd
av en kommande framtida järnväg.

Hedvigsborgs IP ligger inte bra till. Nära den nuvarande järnvägen, ett stenkast från den tunga och ökande trafiken på riksväg 41 och 27 söderut från stan.

Diskussioner har pågått i flera år om att flytta Kronängs hemmaplan till ett bättre och mer skyddat ställe. Ett byggföretag har visat intresse av att ta över marken där idrottsplatsen nu ligger och bekosta en ny anläggning åt klubben, marken vid 41:an är attraktiv för någon form av handel, nära en tätt trafikerad väg som den ligger.

Men Götalandsbanan ställer till det. Flera möjliga sträckningar förbi Borås håller på att utredas, och något snabbt svar från banverket är inte att vänta. Hela uppgörelsen med byggföretaget och flytten av idrottsplatsen blir tämligen omöjlig att ro i land om idrottsplatsen till slut blir överkörd av Götalandsbanan.

Och under tiden sitter Kronängs IF med hårt slitna omklädningsrum och vet inte om det är värt att lägga ner några pengar på upprustning. I ett brev till kommunledningen kräver klubben svar på om det blir någon flytt och i så fall när. Om ett år, eller om 10 år?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".