Årets majblomma börjar säljas under onsdagen.

Fler fattiga familjer

Allt fler barnfamiljer hör av sig till organisationen Majblomman för att dom inte har råd att köpa exempelvis kläder, skor eller glasögon till sina barn.

-Har man inga marginaler handlar det om mycket pengar, säger generalsekretaren för Majblommans riksförbund, Lena Holm. Hon är oroad över utvecklingen.

- De här klyftorna kommer bestå ett tag till, tror hon.

Majblomman delar ut bidrag hela året, men man samlar in pengar en gång om året. Årets majblomma som är guldfärgad, börjar säljas av skolelever runt om i hela landet under onsdagen.

Familjerna som vänder sig till Majblomman är ofta de som inte har så stora marginaler att röra sig med. Många som behöver stöd är ensamstående föräldrar som ofta ligger precis ovanför gränsen till att kunna få till socialbidrag.

Behov för pengar till glasögon stod för den näst största ökningen förra året, medan ansökningar om pengar till kläder och skor ökade mest.

- Det här är väldigt allvarligt. Just glasögon får man ofta inte bidrag för. Många landsting har ett bidrag, men det är inte mycket pengar, säger Lena Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".