Pengar saknas för kalkning

Det är bristen på pengar som gör att Sjuhäradssjöarna fortsätter att vara de mest försurade i hela landet. Enda chansen att förbättra läget i de många försurade sjöarna i Sjuhärad är genom markkalkning. Men det är dyrare än att kalka i sjöarna.
Nästan 70 procent av sjöarna, och 45 procent av skogarna i Västra Götaland är försurade. Riksdagen har som mål att försuringen orsakad av människor ska ligga på fem procent år 2010. Här siktar man på att komma ner till 15 procent. Men Ulrika Berggren, miljöspecialist på Skogsvårdsstyrelsen i Borås, tror att det blir svårt att klara det, bland annat för att det fattas pengar till kalkning. Hon hävdar att den enda möjligheten att uppnå miljömålet, fast några år senare än tänkt, är ett åtgärdsprogram som Skogsvårdsstyrelsen och skogsvårdsorganisationen lagt fram till regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".