Ulricehamn toppar listan på LSS-insatser i Sjuhärad

Ulricehamns kommun har flest LSS-insatser per kommuninvånare i Sjuhärad. Men det betyder förmodligen inte att Ulricehamn gör generösare bedömningar enligt Lagen om Särskilt Stöd till funktionshindrade än andra kommuner. Det har helt andra förklaringar säger man på kommunen.

Det är historiska förklaringar till att Ulricehamn har fler LSS-insatser per invånare, än andra kommuner i Sjuhärad. I Ulricehamn finns ovanligt många gruppboenden, något som Landstinget satsade på under 80-talet. Det säger Malte Svensson, avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamn. Så siffrorna säger inte så mycket om hur generöst kommunerna bedömer ansökningarna om stöd, eller i vilken omfattning som vårdtagarna verkligen får den hjälp de har rätt till anser Svensson.  Samtliga kommuner i Sjuhärad, förutom Herrljunga, ligger över riksgenomsnittet.

FAKTA LSS

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får.
Antalet LSS-insatser per 1000 invånare i sjuhäradskommunerna enligt socialstyrelsen:
Ulricehamn - 7,6
Svenljunga - 7,3
Bollebygd - 7,1
Borås - 6,7
Mark - 5,0
Herrljunga - 4,4
Genomsnitt i landet - 6,0
Genomsnitt i regionen -6,2
Uppgifter för Tranemo och Svenljunga saknas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".