Dyrare sopförbränning

Den planerade sopförbränningsanläggningen i Borås kan bli betydligt dyrare än de 300 miljoner kronor som man hittills räknat med. På många håll i Europa byggs sopförbränningsanläggningar och marknaden är överhettad. Igår åkte därför Borås Energi till Frankrike och Italien för att försöka ta in anbud från utländska byggföretag.
Den beräknade kostnaden för anläggningen är 300 miljoner kronor, men den siffran förväntas stiga.Flera anläggningar är redan på gång vilket ökar konkurrensen om byggföretagen. En förbränninganläggning tar betalt för att ta emot kunders sopor som sedan bränns och blir fjärrvärme. Så för att bli lönsamt gäller det för Ryaverket att ha så många kommuner som kunder som möjligt. Tiden är knapp och sopförbränningsanläggningen i Halmstad har redan raggat kunder i Sjuhärad och slutit avtal med både Tranemo och Svenljunga för några år framöver. Så för att stå sig i konkurrensen om kommmunerna i Sjuhärad kan Ryaverket tvingas dumpa priserna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".