Flera kommuner i Sjuhärad struntar i kvinnors deltidträsk

Först när kvinnor tar en större del av den högsta politiska makten i kommunerna kommer fler kvinnor i vården att få heltidstjänster. Det tror ordföranden för kommunalfacket i Älvsborg Tina Dahlström. Bakgrunden är en LO-rapport som visar att deltiderna i Sjuhäradskommunerna visserligen blir färre, men i långsam takt. Fortfarande tvingas alltför många kvinnor till deltid, enligt Tina Dahlström.

De senaste fem åren har inneburit en med jämna mellanrum uppflammande debatt om alla deltiderna i kommunerna - framförallt bland kvinnor i vården.

Och något har det lett till - men alldeles för lite och för sakta enligt de här kvinnornas fackliga företrädare Tina Dahlström.

Några exempel: Hälften av de anställda i Tranemo jobbar deltid, i stort sett ingen förändring på fem år. Hälften jobbar deltid i Vårgårda - något färre än för fem år sen. Också i Svenljunga jobbar hälften deltid.

Övriga Sjuhäradskommuner klarar sig bättre och utvecklas tydligare åt rätt håll, ur kommunals synvinkel, Borås betydligt bättre med 28 procent deltidare.

Men sammantaget finns kvinnofällan i vården ändå kvar, enligt Tina Dahlström. Många otrygga jobb och timvikariat, låga löner, deltider, stress, förslitningsskador.

- Det är underligt att så lite hänt på alla dessa år då vi kämpat för att kvinnors möjligheter till trygga heltidjobb ska bli verklighet, och så har det på en del ställen inte hänt någonting, säger Tina Dahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".