Fler krossade rutor - hoppas på fängelse

Den hemlöse konstnären Åke Johansson i Kinna har slagit sönder ytterligare ett fönster, den här gången på socialkontoret. Han hotar med att göra om det i morgon - första maj - för att bli dömd till fängelse och på så sätt få tak över huvudet. Nyligen fick han ännu en gång avslag på en ansökan till socialen om bidrag för att klara sig.

Motiveringen till avslaget är att Åke Johansson inte bidragit till sin försörjning eftersom han ska ha sålt sin bostadsrätt till ett för lågt pris och att han dessutom inte varit tillräckligt aktiv när det gäller att söka jobb.

För tre veckor sedan släpptes Åke Johansson ur häktet i Borås där satt han ett par veckor i väntan på rättegång och för att förhindra honom att fortsätta göra sönder saker.

Då hade han krossat två rutor och en skylt på arbetsförmedlingen och socialkontoret. Det gjorde att han nådde sitt mål för en kort period - att hamna på kriminalvårdsanstalt.

- Visserligen hamnar man i ett varmt och bekvämt rum men man är instängd och har ingen uppgift att fylla. Man kan jämföra det med att vara arbetslös, sade Åke Johansson när han satt i häktet.

Med bara ett och ett halvt år kvar till pensionering står Åke Johansson utan hem och utan tillgångar. Förra veckan krossade han ytterligare ett fönster. Sammanlagt har han gjort fyra attacker mot socialen och arbetsförmedlingen.

Den vikarierande socialchefen i Mark Christina Karlsson säger att man uppmanar Åke Johansson att överklaga till länsrätten om han är missnöjd med beslutet.

Åke Johansson själv hälsar i ett brev till Radio Sjuhärad att han åter måste kvalificera sig för en fängelsedom och att han förbereder ytterligare skadegörelse.

Mattias Johansson
mattias.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".