Omfattande sopfusk i Mark

Nästan tusen personer kan ha fuskat med sophämtningen i Mark. Dom kan felaktigt ha angett att dom har en kompost och därför har fått en reducerad sopavgift på nästan en tusenlapp. Nästan var tionde hushåll riskerar nu en högre soptaxa

2 700 hushåll i Mark har kunnat spara tusenlappar genom att de fått soptömning mer sällan, eftersom de uppgivit att de har en varmkompost.

Mycket pekade dock på ett omfattande fusk. Sophämtarna hittade bland annat svarta påsar i sopkärl där de inte skulle vara.
För ett halv år sedan skickades därför ett brev ut till 2 700 hushåll,  en fjärdedel av alla hushåll. Hushållen uppmanades att på nytt ansöka om reducerad avgift för kompost. De som inte gör detta kommer automatiskt att få det normala priset för sophämtning, i dag en nästan en tusenlapp mer per år.
Hittills är det cirka 700 som inte svarat på brevet, det skulle gjorts för fem månader sedan. På grund av ett datafel missades 300 hushåll när man gjorde utskicket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".