Fuskande hushåll i Mark slipper högre avgifter

Upp mot tusen hushåll i Mark kommer -under lång tid framöver -att få en lägre sophämtningstaxa trots att de INTE är berättigadse till det. Det blir resulatet av många fuskade med komposteringen och att det blev en miss vid kontrollen. Inte förrän nästa år kommer den högre avgiften att införas för dom som fuskat.

Det stora antalet kräver extra sopbilar och nya turer, vilket tar tid. Därtill kommer problematiken att tre hundra hushåll som en gång anmält att de hade kompost aldrig fick brevet pga av ett fel vid utskicket av kontrollbrevet. Därför ska nu de nära tusen hushåll som antingen inte svarat, vilket de skulle gjort för fem månaders sedan, och de som aldrig fick något brev få en ny förfrågan. Förhoppningen är att många av de som inte svarat går och skaffar sig en riktig godkänds kompost.

Men samtidigt innebär det att de fuskande och de som av andra anledningar betalar en för låg sopräkning kommer att fortsätta spara nästan en tusenlapp per år samtigt som alla andra får betala den dyrare taxan...

Ett år efter att kontrollen av sopavgifterna inleddes kan felen rättas till enligt de ansvarig på kommunen. Cirka 800 kronor sparar de som nu åkt fast i kontrollen. Eftersom flera av dessa med stor sannolikhet inte varit berättigade till lägre avgift under en lång föäljd av år har kommunen missat viktiga intäkter. I år räknar man man med att 50 000 kronor på detta sätt gått förlorade. För de tidigare åren så har ”förlusten” blivit än större eftersom sopavgiften då varit ännu mer subventionerade för dem som hade kompost. Sammanlagt handlar det om hundratusentals kronor.

                      Pär Sandin   par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".