Oklart om sopsamarbete

I ett brev går Borås kommun nu ut och kräver att sjuhäradskommunerna säger ja till gemensam sopförbränning. Brevet har väckt förvåning i sjuhäradskommunerna. I Mark är kommunledningen kritisk till brevet.
Borås kommun pressar på sjuhäradskommunerna för att få ett skriftligt löfte om att kommunerna skall bränna sina sopor i den planerade Boråsanläggningen. Men detta utreds och diskuteras sedan en tid i kommunalförbundets avfallsgrupp. Sjuhäradskommunerna har sagt ja till en fortsatt utredning som ska vara klar i höst. Men trots det vill Borås ha ett ja redan nu. Vilket möts med viss förvåning från Marks kommunalråd Lars-Olof Johansson. Marks kommun vill först få utrett vem som ska bli huvudman för anläggningen. Lars-Olof Johansson tycker personligen att det vore bäst om Borås Kommun tog hela ansvaret för anläggningen och en eventuell ekonomisk förlust. Tomas Mellqvist, kommunstyrelsens ordförande i Svenljunga, vill däremot ha ett gemensamt bolag där Svenljunga kan påverka mer. I Herrljunga tänker de inte ta ställning till brevet förrän i slutet av juli. Enligt Ulf Sjösten, kommunstyrelsens ordförande i Borås, behövs sjuhäradskommunernas löften för att Borås Energi skall kunna bestämma hur stor anläggning som ska byggas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".