Dålig kontroll bakom fusket med sopor i Mark

Det har varit för lätt att fuska med sopavgiften i Mark. Det menar nu Thord Lundin, ansvarig chef för sophanteringen i kommunen. I nästan tio år har systemet med billigare sophämtning för de som har kompost funnits. Men någon kontroll har aldrig gjorts. Thord Lundin är ansvarig för sophanteringen i kommunen.

I nästan tio år har systemet med billihgare taxa för de som komposterat funnits. Att det är billigare för dom som komposterar beror på att soporna hämtas var fjärde vecka istället för varannan. Men de som komposterat har också haft en rabbat, dvs de har fått en billigare taxa än kostnadsminskningen motiverar. Detta för att uppmuntra komposteringen i kommunen. Thord Lundin uppskattar att fusket i år kostat kommunen 50 000.

- Vi får ju en kostnad när vi tvngas sätta in nya turer pga det stora antalet hushåll som uppenbarligen inte har någon kompost längre. Det innebär fördyringar. Vi kan tvingas till nya turer också, säger Thord Lundin.

Men att problemet överhuvidtaget finns beror på att ingen på kommunen brytt sig om att kontrollera huruvida kompostrna funnits. Har en person en gång anmält att dom haft kompost så har ingen sedan ifrågasatt detta.

-Helt oacceptabelt, menar Thord Lundin.

Någon kontroll har alltså inte gjort förrän nu.

I dagarna går ett nytt brev ut till de fuskande för att de ska få en ny chans och till de 300 som kommunen missade.

Och nu ärdet snabba ryck som gäller. inom tre veckor ska besked ha kommit och redan i slutet av maj lämnar kommunen besked till Lastbilscentralen i Borås om de nya förhållandena. Dessa behöver sedan ett halvår på sig för att kunna hämta varannan vecka hos alla de som fuskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista