Ny metod ska bota unga pyromaner

En ny metod för att bota ungdomar som anlägger bränder testas i Öxnevalla. Bland annat har problememen med ungdomar som eldar inne på skolor växt på senare år. Nyligen berättade vi bland annat om hur Bodaskolan i Borås haft problem med bränder inne på skolan. På Öxnevalla behandlingshem har man nu inlett ett beteendevetenskapligtarbete för att hjälpa ungdomar som anlägger bränder. Ingvar Larsson chef för behandlingshemmet i Öxnevalla.

NLP, som står för neurolingvistisk programmering, går ut på att man programmerar in nya tankar och känslor. Problemet är att få dom som anlägger bränder att inse vad dom gör.

Anlagda bränder är ett stort problem av dom nästan 600 ungdomar på ungdomshemmet så har en femtedel anlagt bränder, både killar och tjejer. Lennart Strandberg som är socionom och skrivit en magisteruppsats om det här, han berättar bland annat om en 16 åring som eldade för att bli lugn - men att det aldrig kändes så bra som han hoppats när han såg lågorna. Och många av dom som eldar har svårt att inse konsekvenserna av det dom gör - och det är det som man hoppas att det nya metoden ska hjälpa till med.

- NLP är ett sätt att formulera för den berörde vad det är den har gjort, så at det går in i individen och han eller hon kan ta till sig det, säger Lennart Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista