Mest deltidsjobb i Tranemo

I Tranemo är åtta av tio medlemmar i kommunalfacket deltidsanställda. Det är den högsta siffran i Sjuhärad. Så har det varit under hela 2000-talet och det leder till att många kvinnor som jobbar i vården inte kan försörja sig på sin lön.

På Solbacken i Länghem finns åtminstone 6-7 stycken av 40 som vill ha utökade tjänster. Men inte mycket händer - Tranemo kommun har legat i toppskiktet i deltidsligan i Sjuhärad i åratal.

Den borgerliga styrande majoriteten i kommunen är inte nöjd med alla deltider, men försöken att göra något åt det har misslyckats, säger Lars Vesterlund (m), ordförande i omsorgsnämnden.

Enligt Vesterlund är kommunalfacket en bromskloss, som stoppade ett avtal vilket skulle ha gett fler chans till högre tjänstgöringsgrad. Facket krävde att de anställda skulle få välja tjänstgöringsgrad och det kunde kommunen inte gå med på.

Socialdemokraterna går till val i höst med löfte om att det ska bli just så, att anställda själva ska få välja hur mycket de vill jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista