Lyckad språkutbildning i Borås

En framgångrik utbildning för somalier i Borås kan bli förebild för framtidens undervisning i svenska för invandrare. Somaliska kvinnor har gjort stora framsteg det senaste året, tack vare en särskild satsning där dubbla lärare, både svenska och somaliska lärare undervisade samtidigt. Sociologiforskaren Zaira Jagudina har utvärderat utbildningen.

Utbildningen startade i början av 2005  och ett 15-tal somaliska kvinnor har varit med. Flera av dem hade bara kort eller ingen utbildning från gamla hemlandet och flera hade stora svårigheter att klara svenska trots 10, ibland 15 år i Sverige.  Men det senaste året har framstegen varit stora.
Initiativet till utbildningen kom från Somaliska föreningen i Borås. Abdi Welli och Ahmed Abdulle i styrelsen såg hur unga somalier riskerade att hamna alldeles snett, bland annat eftersom deras mammor saknade språket och kom i underläge mot sina barn.
Den kanske viktigaste nyckeln till framgång är den ständiga möjligheten till tolkning under lektionerna och organiserad läxläsning med somaliska lärare på eftermiddagarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista