Bidrag till gasbilar i Borås

Borås Stad har fått stöd från Naturvårdsverket på 13 miljoner kronor för att bygga ut biogasanläggningar för bilismen i Borås. Det betyder att man nu har pengar att bygga en tankstation vid Åhaga och kan ekonomiskt stöd till privatbilister som vill köpa en gasbil.

Det är först till gaspumpen som gäller för de boråsare som vill ha bidrag till bilköpet. Kommunen tänker ge 60 procent av mellanskillnaden mellan vad en bensindriven och en gasdriven bil kostar i bidrag till de privatbilister som ansöker.
Företag kan också få bidrag, men då är det halva summan, 30 procent, som gäller.
Borås stad räknar med att den genomsnittliga skillnaden är 30.000 kronor och i så fall blir det alltså 18.000 kronor per bil.
Men det gäller att skynda på. Kommunen räknar med att pengarna bara räcker till sammanlagt 60 privatbilar, 30 företagsbilar och 20 bussar under tre år och nio personer har redan ställt sig i kö.
Den biogas bilarna ska drivas med ska produceras av Borås Stad på Gässlösa. Naturvårdsverkets 13 miljoner kronor ska, utöver bidraget till bilister, användes för att bygga ledningar från Gässlösa till en ny tankstation, som ska byggas vid Åhaga, och vidare till Lokaltrafikens bussgarage vid Gånghestervägen.
Tankstationen ska byggas och drivas av företaget Fordonsgas som tillsammans med andra företag har gastankställen på ett 40-tal orter i södra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".