Möte idag om Götalandsbanan

Idag träffas politiker från en rad kommuner i Jönköping för att diskutera järnvägsutbyggnad i framtiden. Trots att det dröjer med både beslut och byggande av nya järnvägen för pendlare mellan Borås och Göteborg, är det redan mer eller mindre klart ungefär hur den ska gå. Till exempel blir det ingen trafik genom något enda samhälle på sträckan mellan Landvetter flygplats och Borås.

Utredningsarbetet pågår sedan flera år, och beslut och pengar finns om att bygga första delen av nya järnvägen, den via Landvetter flygplats. Detta trots att det dröjer innan första spadtaget sätts i jorden. Enligt dagens tidplan börjar banan byggas tidigast 2012 och första etappen av tre är klar först någon gång efter 2015. Men trots att det över tid funnits flera alternativ över hur järnvägen ska gå, är sträckningen ändå relativt klar. Det beror på de krav som dels finns i järnvägsutredningen Bollebygd-Mölnlycke och i förstudien Bollebygd - Borås, dels på de remisssvar som kommit in på tidigare förslag. . Remisserna på förslagen ska vara inne till banverket i mitten av juni, efter det börjar banverket ta fram sitt slutliga förslag om sträckningen, ett förslag som ska vara fördigt senast i slutet av detta år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista