Känd boråsare erkänner utpressningsbrev

Utpressningsförsöket mot det moderata kommunalrådet Björn Berguist i Borås ser ut att gå mot en lösning. En känd boråsare har erkänt att han skrivit brevet och han riskerar nu åtal för försök till utpressning eller försök till olaga tvång.

Det var i början av året som moderata kommunalrådet Björn Bergquist fick ett utpressningsbrev. I brevet krävdes Bergquist på två miljoner kronor - annars skulle en stor politisk skandal avslöjas. Brevet påstods vara skrivet av en grupp inflytelserika personer i Borås och innehöll en del information som åtminstone delvis tydde på viss insyn i det politiska livet.

Björn Bergqvist gick direkt till polisen som skickade brevet till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för DNA-analys. Igår förhördes en person som nu också har delgivits skäliga misstankar om försök till utpressning.

Mannen har erkänt att han skrivit brevet och är idag mycket ångerfull över tilltaget. Han säger att brevet skrivits i en kraftig frustration och besvikelse över kommunens agerande. Han säger också att han inte förstått vidden av brevet och dess innehåll.

Förundersökningen mot mannen kommer att slutföras snarast och åklagaren kommer förmodligen att besluta om åtal före midsommar.

Nyheterna har under dagen varit i kontakt med den aktuella mannen som enbart hänvisar till sin advokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista