Inget motstånd för Lidl i Sjuhärad

Den tyska lågpriskedjan Lidl vill etablera sig i Sverige - och det har väckt motstånd och kritik i flera av landets kommuner. Men i Sjuhäradsbygden stöter Lidl inte på mycket problem.
I både Ulricehamn och Kinna har planerna kommit så långt att butikerna väntas stå färdiga redan nästa år. Lidl har också visat intresse för att etablera sig i Vårgårda och Borås och båda kommunerna ser i ett tidigt skede ut att välkomna en etablering, men ännu är inget bestämt. Kommunchefen i Vårgårda, Kjell Larsson, säger att kommunen gärna vill ha dit en Lidl-butik, men att dom inte har kommit överens om någon passande tomt. Men utvecklingen med den här typen av stora butiker utanför städerna möter också kritik från flera håll. Svenska Naturvårdsverket och Fältbiologerna menar att långa varutransporter och långa bilresor för kunderna gör att miljön påverkas så mycket att det inte kan motiveras för att få billig mat. Pensionärernas riksförbund tycker att dom i samhället som inte har bil diskrimineras när den prisvärda maten flyttas ut till ytterområdena.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista