Få ledande politiker i Sjuhärad har invandrarbakgrund

Inte en enda av sjuhäradskommunernas toppolitiker har rötter från ett land utanför Norden. Det visar Radio Sjuhärads granskning av de politiker som sitter som ordinarie ledamöter i Sjuhärads kommunsstyrelser. Även i kommunfullmäktige är invandrare underrepresenterarade. Damir Pepic, socialdemokrat i Marks kommun, är en av de sällsynta.

Det är inte heller lätt att hitta några invandrare bland beslutsfattarna i sjuhäradskommunerna. Om man räknar bort dem som har sina rötter från våra nordiska grannländer så har hälften av Sjuhärads kommuner inte en enda med ett utländskt namn som ordinare i fullmäktige. Det gäller kommunerna Svenljunga, Tranemo, Bollebygd och Herrljunga.

I Mark,Ulricehamn och Vårgårda finns bara en i varje sal. Borås som är en större stad ser det bättre ut med några fler.

Damir Pepic, socialdemokrat i Marks kommunfullmäktige, är född i Bosnien han säger att han själv möter många med invandrarbakgrund som ser honom en representant för dem.

Mattias Johansson
mattias.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista