Arbetslivsministern kommenterar kritiserad lag

Arbetstidsregler som i Ulricehamn upplevs försämra för de som jobbar helger i äldreomsorgen kan vara ett skydd för löntagarna. Det menar arbetslivsminister Hans Karlsson i en kommentar till den debattartikel som tio äldreomsorgschefer i Ulricehamn skrivit.

I artikel, som publicerades i Dagens Samhälle i april, skriver cheferna att personal, som fått lägga egna scheman, valt att arbeta långa helgpass. De har därmed kunnat slippa arbete varannan helg och trivseln har ökat. Men vid årsskiftet väntar en ny EU-anpassad arbetstidslag som eventuellt kan kräva minst elva timmars vila per dygn. Något som är positivt om man ska stoppa arbetsgivare som vill utnyttja folk som vill ha jobb - men negativt om arbetstagarna själva önskar långa arbetspass - som cheferna i Ulricehamn hävdar att arbetstagarna där vill. Hans Carlsson säger att det i många fall går att avtala om vissa delar av lagen och på så sätt göra avvikelser. Men om det är möjligt i det här fallet känner han inte till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista