1 av 2
Nej det är ingen ö - utan en luftbubbla i uppsamlingsdammen av lakvatten på soptippen. Foto Jan-Åke Thorell
2 av 2
Lars-Olof Lindgren undersöker gummiduken

Soptipp med problem

Kraftigt försenad ska nya reningsanläggningen på soptippen i Ulricehamn tas i bruk. Vattendammarna, som ska rena lakvattnet som sipprar ur tippen, har hittills kostad 15 miljoner kronor - och det är bara början. Det är gummiduken som samlar upp vattnet som har varit problemet, säger Lars-Olof Lindgren som är ingenjör på serviceförvaltningen i Ulricehamn.

Inom kort startar testdriften. Först samlas lakvattnet i en stor damm och sedan pumpas det upp för att sippra ut på en beväxt så kallad översilningsyta. Därefter får vattnet rinna igenom flera dammar varav ett par med växter som ska rena vattnet. Och sedan är processen klar.

Slår försöksperioden väl ut är det här bara början. Soptippen är stängd sedan årsskiftet och det finns ingen återvändo. Till de 15 miljoner som projektet hittills kostat kommer ytterligare 30 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista