Vårdare på psyk dömd till fängelse

En man som under flera år utsatt två kvinnor i Borås för sexuella övergrepp fick idag sitt straff, sammanlagt åtta års fängelse och dryga skadestånd. Mannen utnyttjade dels en ung, från början 12årig flicka, dels en patient på den psykavdelning som han arbetade på. I båda fallen finns  inslag av sadism och hänsynslöshet.

Den unga flickan som mannen bland annat utsatt för grov våldtäkt, fanns i mannens bekantskapskrets. Enligt berättelserna i rätten har mannen under flera år antastat flickan och även minst fem, men kanske så många gånger som 30 våldtagit henne. Enligt den specialistläkare som behandlat flickan efter allt detta har det funnits sadistiska inslag i det sexuella utnyttjandet - till exempel ska mannen vid något tillfälle ska mannen ha tvingat flickan att först kräkas och sedan har han våldtagit henne intill spyorna. I det andra fallet har mannen utnyttjat en patient, en vuxen kvinna som flytt från sitt hemland. I hemlandet har kvinnan utsatts för tortyr och hon har därför - efter en tid i Sverige - behövt hjälp vid psyket på Borås lasarett. På psyket har mannen utsatt kvinnan för flera sexuella närmanden. Bland annat har det varit oönskade smekningar och att han slickat kvinnan på halsen.Sammanlagt anser tingsrätten att den nu dömde mannens handlande mot den vuxna kvinnan varit mycket hänsynlöst, eftersom han väl kände till hennes traumatiska bakgrund. Och vad gäller den unga flickan säger rätten att det är synnerligen hänsynslöst gjort - bland annat eftersom följden blivit att flickan fått eventuella livslånga psykiska men.

Mannen döms för grov våldtäkt och sexuellt ofredande till åtta års fängelse. Han ska ocks betala nästan 450.000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".