Chockade arbetskamrater

Igår dömdes en 42-årige manlig vårdare till åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt och för att ha utnyttjat en intagen kvinna vid vuxenpsykiatrin i Borås.
Personalen på avdelningen är skakad av att deras arbetskamrat gjort sig skyldig till en rad obehagliga brott.

-Det är oerhört allvarligt och förtroendeskadligt för oss, säger Martin Rödholm som är verksamhetschef vid vuxenpsykiatrin i Borås.

-Vi har inte fått uppgift om att någon ytterligare patient har lämnat in polisanmälan, säger han.
Kanske kan det locka fram några fler att anmäla att mannen nu sitter fängslad i ett antal år framöver. Även tidigare har mannen varit inblandad i incidenter där ord stått mot ord, men inget som har kunnat bevisas säger Martin Rödholm. Han berättar även att mannen kommer att förlora sitt jobb.

Enligt Martin Rödholm hade det varit svårt att förebygga att mannen fått jobb inom psykiatrin. Sedan några år tillbaka har man en rutin att begära ett utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar. Den nu dömde mannen har varit anställd i sju år och har därför inte omfattats av undersökningen, men det hade inte påverkat hans anställning eftersom han är tidigare ostraffad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista