Rättvisemärkt logotyp.

Borås Stad nobbar rättvisemärkt

Det finns inga garantier för att Borås skattepengar inte går till produkter som tillverkats genom barnarbete eller under andra omänskliga villkor. Det hävdar organisationen Glokala Sjuhärad som demonstrerar på Stora Torget i Borås idag, bland annat genom att dela ut rättvisemärkt kaffe.

- Man slipper den beska eftersmaken av förtryck när man dricker det säger Louise Blomqvist.

Rättvisemärkningen garanterar att en vara producerats utan att kränka mänskliga rättigheter. Tex ska arbetarna ha skäligt betalt, man ska rimliga arbetstider och rätt att organisera sig fackligt osv.

Borås Stad har inte någon policy att köpa rättvisemärkta produkter, troligtvis handlar det om en kostnadsfråga tror Marie Nilsson och Louise Blomqvist från organisationen Glokala Sjuhärad, som nu vill sätta press på kommuner och landsting att tänka rättvist.

- Vi vill visa på att den offentliga upphandlingen är otroligt viktig, det är viktigt vad man väljer att köpa in, bara i Sverige handlar det om 400 miljarder kronor om året, säger Marie Nilsson.

Idag är det World Fair Trade Day, dagen då rättvis handel uppmärksammas världen över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista