Viskan mår bättre

Vatten i Viskan blir allt bättre. Det blev ingen kvävechock i ån efter stormen Gudrun, som många befarade.

Viskan vatten mår allt bättre. Det visar den årliga analys som presenterades på Viskans vattenvårdsförbunds årsmöte.  Viskan har ett vatten som innehåller mer kväve än naturligt och detta beror på luftföroreningar och läckage från jord- och skogsbruket. Kvävet innebär att Västerhavet gödslas, något som leder till algblomning.
Efter stormen i januari och den stormfällda skogen befarade många att extra mycket kväve skulle lakas ut ur skogsmarken och rinna ut i vattendragen och att Viskan skulle drabbas av en kväveckock. Men nu visar det sig att det inte blev någon kvävechock. Däremot drabbades Munkån av mycket kväve efter Gudrun, de högsta värdena på 20 år.
Inte heller spolades jord och annat organiskt material ut i Viskan, som också befarades efter stormen.
Vattenväxterna påverkas nästan inte alls av föroreningar utan bottenfaunan anses ha mycket höga naturvärden. Fosforhalterna blir allt mindre, men 2005 pekar tyvärr på högre halter än naturligt i delarna nedströms Borås och genom Mark och framförallt i Halland. Gässlösa reningsverk släpper doch ut allt mindre fosfor till Viskan.
Men det blev mycket vatten i Viskan i januari. 120 000 liter i sekunden under hela januari, den högsta siffran under de senaste 25 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista