Ibrahim Baylan Foto: PRB

Nervös väntan på skolministern i Vårgårda

En av eleverna på Sundlergymnasiet hade anledning att vara extra nervös när skolministern Ibrahim Baylan var på besök. Eleverna på skolans mediekurs hade fått löfte om en kort, enskild tv-intervju.

Ett litet rum, en videokamera och två stolar - Baylan på den ena, Zarah Rodrigues på den andra. Efter fyra minuter börjar Ibrahim Baylans medhjälpare drastiskt signalera om att nu måste det vara slut. Och efter 5 och 45 är det över.

- Jag har gått runt en timme nu och varit jättenervös, men under tiden jag intervjuade kändes det väldigt bra, säger Zarah Rodrigues.

Sundlergymnasiet i Vårgårda har lämnat skoltidningarna bakom sig och gått in i tv-åldern. Eleverna använder en kanal i intern-tv-nätet och där ska Ibrahim Baylan-intervjun sändas på torsdag.

Före tv-intervjun var det storsamling för eleverna. Och när det är en minister på scenen så räcker inte den knappa timmen till alla frågor. Till hösten får många av eleverna rösta för första gången och nu tar de chansen att känna en ledande socialdemokrat på pulsen.

Ett sätt att svara som Ibrahim Baylan använder flera gånger kan vi nog räkna med blir en väsentlig del när socialdemokrater argumenterar i valrörelsen. När eleverna undrar om det inte behövs mer satsning i grundskolan, eller billigare tandvård - då svarar Baylan att, visst behövs det. Och fortsätter snabbt med att nu när det går bra för Sverige så har socialdemokraterna redan genomfört eller påbörjat just de satsningar som eleverna frågar efter. Hellre dessa satsningar, än de skattesänkningar som den borgerliga sidan lovar, försöker Baylan övertyga eleverna.

Så är tiden ute - rask promenad vidare. Ett långt följe efter ministern som ska träffa rektorn, lärare, elevråd. Men först de där utlovade intervjuminuterna till eleverna som jobbar med intern-tv-sändningar.

- Tidsschemat blev förskjutet lite grand. Jag hann inte ställa de sista frågorna som vi hade sammanställt, säger Zarah Rodrigues.

Därför blev det, just vid det här tillfället, exempelvis ett frågetecken om Ibrahim Baylans inställning till idén att åter låta staten ta över ansvaret för skolan.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista