Verkstadsföretag anmäls efter olycka

Ett verkstadsföretag i Marks kommun anmäls för misstanke om arbetsmiljöbrott, efter en arbetsplatsolycka i februari i år. En anställd skadade då armen svårt i en pressmaskin och arbetsmiljöverket konstaterade efter en inspektion på företaget att pressmaskinen saknade skydd. Företaget hävdar däremot att alla regler och föreskrifter har följts. Nu ska åklagaren avgöra om arbetsgivaren ska åtalas för arbetsmiljöbrott.

Mannen som skadade armen har fortfarande - flera månader efter olyckan - ont av sin skada. En dryg vecka efter olyckan gjorde arbetsmiljöverket en inspektion på Markföretaget och kom fram till att pressmaskinen saknade skydd, och detta borde ha upptäckts om det hade funnits ett fungerande och ordnat arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen, med regelbundna skyddsronder. Företagets VD säger att företaget har följt alla regler och föreskrifter. Skyddsrond har ordnats nyligen och arbetsmiljöverket har inspekterat även före olyckan. Ändå inträffade den här olyckan. Nu ska en åklagare avgöra om arbetsgivaren kan ställas inför domstol för arbetsmiljöbrott. Resultatet av den processen kan i slutänden bli böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista