Tomas Olsson saknas

Boråsaren Tomas Olsson saknas efter ett fall på Mount Everest. Han föll från 8 500 meters höjd när han var på väg ned för berget.  Vid en brant passage där han firade sig ner släppte säkringarna och Tomas Olsson föll handlöst.

Tomas Olsson nådde toppen i tisdags morse och försökte sedan åka skidor ner för nordsidan tillsammans med norrmannen Tormod Granheim. I går meddelade atndra svenska klättrare att Olsson och hans kamrat lycktas och var välbehållna men de uppgifterna var alltså felaktiga.

Tomas Olsson och Tormod Granheim åkte på skidor ned till 8 500 meters höjd, till en cirka 40-50 meter hög klippavsats. Där fäste de klätterrepen i fästanordningar i snö och is på klipphyllan. Olsson var den som började fira sig ned, men föll när det bara var tio meter kvar när fästpunkterna lossnade. Berget är mycket brant nedanför klippavsatsen och han tros ha fortsatt falla utefter bergets nordsida.
Tormod Granheim tog sig ned till ett basläger på 6 400 meters höjd på nordöstra sidan.

Tormod Granheim och fotografen Fredrik Schenholm skall nu att försöka ta sig till nordsidan för att leta efter Olsson.

Svenska UD har också bett kinesiska myndigheter om hjälp för att försöka hitta Tomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista