Mark utan badbryggor i sommar

Badplatserna i Mark kan bli utan badbryggor i sommar. Orsaken är det osäkra rättsläget där kommunen kan bli ansvarig för olyckor vid badbryggor.
Vid kommunens största badsjö, Öresjön, så lades bryggorna i för några dagar sedan men bryggorna kommer att tas upp igen eftersom sjön åter kommer att sänkas. Det kom som en överraskning för Eva-Karin Torhem Arnell, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Att Öresjön skulle sänkas var klart redan förra året. Sänkningen beror på reparationer av kraftverksdammen vid Hulta i Berghem. Informationen fanns hos kommunen redan förra året, bland annat på kommunens miljökontor.Men kommunens Kultur- och fritidskontor visste inget förrän i onsdags. 
Bryggorna är i vattnet vid alla badplatserna runt Öresjön, men kommer att tas upp igen. Även bryggorna vid kommunens andra badplatser, kan komma att tas upp med kort varsel.

Bakgrunden till Marks kommun agerande är det osäkra rättsläget vid en dykolycka i Skellefteå där kommunen blev ansvarig. Skellefteå kommun fick betala skadestånd och trots överklagan har domen inte ändrats. 

Kommun- och landstingsförbundet har diskuterat frågan, eftersom den berör alla landets kommuner, men utan att hittills kunnat ge några besked till kommunerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista