Skidbrott bakom bergsolyckan

Orsaken till olyckan i tisdags, då boråsaren Tomas Olsson föll uftför Mount Everest, kan vara att han bröt en skida.
Det uppger idag norrmannen Tormod Granheim, som från en klipphylla såg Tomas Olsson störta utför berget.

Tillsammans skulle Tomas Olsson och Tormod Granheim ta sig ner längs Mount Everest nordsida på skidor. På 8 500 meters höjd nådde de en klippa som de var tvungna att ta sig nerför.
Ett par hundra meter högre upp hade Tomas Olsson knäckt sin ena skida. Tormod Granheim säger till norska sportmagasinet Fri Flyt, att han tror att det var orsaken till olyckan.
- Vi blev stressade och försökte laga skidan, men det var omöjligt, säger Granheim. 
När de skulle klättra ner för en klippan hittade de inget säkert fäste för repen. Enligt Granheim fick Tomas Olsson fick till ett fäste som han menade var acceptabelt. Med bara tio meter kvar släppte fästet.
På en klippavsats längre ner hittade norrmannen Tomas Olssons isyxa, stegjärn och stavar.
- Det fanns inget spår som tydde på att han hade försökt bromsa fallet. Jag tror att han slogs medvetslös omedelbart, säger Tormod Granheim.
Svenska UD försöker få till stånd en räddningsexpedition som ska söka efter Tomas Olsson. UD har bland annat vänt sig till kinesiska myndigheter för att få hjälp, men fortfarande i går kväll hade dom kinesiska myndigheterna inte lämnat några besked.
Enligt en den svenska bergklättraren Martin Letzler, som finns på Mount Everest kommer tibetanska bärare att idag göra en första tur mot nordsidan, där Tomas Olsson föll, för att påbörja sökandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista