Fjärrvärmeförsök i Bollebygd

I Bollebygd görs nu ett nytt försök att bygga fjärrvärme i centralorten.
Detta trots att ett likadant anbudsförfarande förra året inte gav något resultat.

Enligt ansvariga i Bollebygds kommun finns det mycket som talar för att någon privat eller annan aktör skulle vilja bygga ett fjärrvärmenät i centrala Bollebygd.

Det finns redan en fastighetsägare och ett energiföretag som kommit med förfrågningar om att få bygga ett sådant nät.

Förra året var tanken att Bollebygds skola och flera andra av kommunens fastigheter skulle kunna byggas ihop i ett nät tillsammans med de större fastighetsägarna, till exempel Bollebo och HSB.

Basen skulle vara ett nybyggt värmecentral, eldad med biobränsle OCH det måste vara billigare än dagens uppvärmningslösningar för kommunen..

Skillnaden i dagens försök gentemot förra årets är dels att nätet inte ska behöva vara sammanhängande och dels att kommunen också gärna ser att andra värmesystem, t ex skolorna i Töllsjö och Olsfors säljs ut - allt för att göra externa aktörer mer intresserade av att etablera sig i Bollebygd.

Enligt kommunens anbudsunderlag ska fjärrvärmen kunna erbjudas även enskilda fastighetsägare, men först så småningom. Till en början är det de större värmekundernas behov som ska kunna tillgodoses.

Förra året var kommunens tjänstemän lite tveksamma om det fanns något externt företag som verkligen ville satsa. Och den tvekan visade sig då vara befogad. I år tror ändå både politiker och tjänstemän att intresset finns. men om det blir något fjärrvärmeverk i Bollebygd eller ej - det får vi se framåt slutet av sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".