Miljöpartiet svagt i Sjuhärad

Idag torsdag inleds Miljöpartiets landsomfattande kongress i Borås - en kongress som ska slå fast partiets manifest inför valet i höst. I Sjuhärad skiljer sig utgångsläget för partiet tydligt mellan kommunerna. På flera håll är partiet i stort sett osynligt.

Bara i två Sjuhäradskommuner, Borås och Mark, har miljöpartiet ett avgörande inflytande på maktbalansen mellan vänsterblocket och de borgerliga. I båda fallen har miljöpartisterna ställt sig på den borgerliga sidan, trots att partiet på riksnivå samarbetar med vänsterblocket.

I de övriga sex kommunerna i Sjuhärad dominerar borgarna så tydligt av egen kraft, oftast med centern i spetsen, att miljöpartiet får nöja sig med ett liv mer i marginalen.

När det gäller väljarna har miljöpartiet bara ett enda starkt fäste i Sjuhärad, nämligen Bollebygd. Inte i någon kommun i Sjuhärad kom miljöpartiet över fyra procent i kommunvalet 2002 utom just i Bollebygd. Där var partiet mer än dubbelt så stort som genomsnittet i Sjuhärad och drog nästan 8 procent av väljarna.

Till valet i höst verkar miljöpartisterna ha vissnat i Svenljunga och Tranemo och ställer inte upp med någon valsedel i kommunvalet.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".