Kritiserat designhus i Borås flyttas

Många boråsare har förfasat sig över att designhuset som planeras nedanför Carolikyrkan kommer att störa utsikten. Dessutom höll det på att bli fler lägenheten i huset än vad som var godkänt av kommunen. Men nu ändras planen och huset flyttas fem meter.

Det ultramoderna designhus i glas och svart skiffer som företaget Verner Frang vill bygga på parkeringsplatsen mellan Telegrafen och Energiverket bryter kraftigt mot de gamla byggnaderna runt omkring - för att inte tala om Carolikyrkan. Många boråsare har reagerat över detta.

Dessutom försökte företaget under planarbetet utöka byggnadsytan, flytta huset 13 meter söderut och planera in fler lägenheter än vad som från början var tänkt i huset.

Men när dessa nya tankar nådde Borås kommunstyrelse satte politikerna klackarna i marken. Det är inte längre ett designhus utan ett bostadshus, sa politikerna.

Nu ställs en ny plan ut där huset flyttas fem meter närmare Energiverket - alltså ändå åtta meter längre söderut än vad som var meningen från början. Kontakten mellan Viskan och Carolikyrkan ökar, enligt det nya planförslaget, och förstärks av att en fem meter hög passage lämnas utmed Viskan.

Golvytan inne i huset minskas och fram för allt minskas bostadsytan som nu kommer att uppta knappt hälften av huset.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".