Överfullt boråsfängelse riskerar antälldas hälsa och säkehet

Hälsa och säkerhet riskeras i kriminalvården i Borås. Det menar huvudskyddsombudet som har gjort en anmälan till arbetsmiljöverket, en anmälan som gäller situationen inom både häkte, frivården och anstalten. Roy Pidriksson är avgående viceordförande för SEKO-klubben på anstalten.

Samtidigt som beläggningen på västeråsenanstalten i Borås har ökat och klienterna dessutom har blivit tyngre kriminellt belastade, så har bemanningen minskat och personalen ålagts fler uppgifter

Det hela leder till att säkerheten minskar, personalen mår dåligt och vården av fångarna blir sämre säger Roy Pidriksson

Det innebär att fångarna kanske återfaller i brott och med stressen ökar risken för rymningar

En omorganisation som inleddes under 2005 där man drog ner bemanningen är orsaken

-När jag började här på anstalten så var det 85 procent beläggning, i dag har vi 110 % beläggning men med samma bemanning, säger Roy Pidriksson.

Pga överbeläggningarna på fängelser runt om i Sverige har Boråsanstalten också tvingats ta emot ett klientel som är tyngre kriminellt belastat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".