Ökade gymnasiekostnader

Kostnaderna för de gymnasieelever som studerar på annan ort än hemkommunen ökar kraftigt i flera sjuhäradskommuner.  Värst drabbade i Sjuhärad är Vårgårda och Ulricehamn.

Kommunerna är skyldiga att betala uppemot 100.000 kronor per elev och läsår, om utbildningen inte finns i den egna kommunen.

I Vårgårda har nettokostnaden för den här så kallade interkommunala ersättningen ökat från tolv miljoner kronor 2002 till förväntade 19 miljoner kronor i år - en ökning med över 60 procent på fyra år.

I Ulricehamn är ökningen procentuellt sett nästan lika stor. Där har ersättningen under samma tid ökat med elva miljoner kronor, från 15 till 26 miljoner kronor.

I Svenljunga och i Bollebygd har kostnaderna ökat med 5 miljoner kronor. Tranemo har en liten ökning och i Mark är siffrorna i stort sett oförändrade.

Eftersom Borås har ett större utbildningsutbud än övriga sjuhäradskommuner, går en stor del av den interkommunala ersättningen just dit; årligen runt 50-60 miljoner kronor under 2000talet. Det har gjort Borås till den enda kommun i Sjuhärad med ett överskott på det här kontot.

Men sedan 2002 har överskottet sjunkit drastiskt i Borås, från 48 miljoner kronor 2002 till bara tre miljoner kronor i år. En minskning med hela 45 miljoner kronor på fem år. Den främsta orsaken till det är att Borås kommun i stället fått kraftigt ökade kostnader för ersättningen till friskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".