HDTV som inte håller måttet

Vill du titta på HDTV ska du inte köpa en HDTV med inbyggd digitalmottagare. De inbyggda digitalmottagarna kan nämligen inte ta emot den nya högupplösta TV-signalen. Något som ofta inte framgår av reklamen.

- Fördelen med att den är inbyggd är att då har man en enda fjärrkontroll, slipper extrabox och sladdar. Men just i den här övergången till HDTV har det faktiskt en nackdel säger Anders Appelqvist, vd på Konsumentelektronikbranschen.

Javisst är det en nackdel att den inbyggda digitalmottagaren i den för övrigt HD-klara tv:n inte klarar det nya högupplösta formatet som ger en knivskarp tevebild. Men det framgår oftast inte av reklamen, utan bara fördelarna med bara en fjärrkontroll och inga lösa sladdar.

Men Anders Appelqvist tycker ändå inte att det skulle vara falsk varudeklaration att sälja en HD-klar TV som det inte går att titta på HDTV i:
- Skärmen klarar fortfarande, det är den skillnaden man drar, säger han, an ska vara säker när man ser HD-ready-loggan att platt-tvn klarar av att ta emot HD-signalen, fortsätter Anders Appelqvist som räknar upp källor som ger HD-signaler, t ex DVD-spelare, kameror och spelkonsoller.

Bara för att det står HD-ready på en TV så är det inte säkert att man kan se HDTV
- Nej, man måsta ha någon källa som ger en signal som är HD och det är naturligtvis lätt att missuppfatta, säger Anders Appelqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".