Maxtaxan dyr affär för kommuner

Maxtaxan för äldreomsorgen blir en dyr affär för kommunerna. På vissa håll kommer intäkterna från vårdavgifterna att mer än halveras. Och risken är att affären blir så dyr att kommunerna tar igen förlusten på annat håll.
Många pensionärer tjänar på systemet med maxtaxa. Framförallt beror det på att staten har bestämt att varje person ska ha kvar 4087 kronor när avgiften för vården är betald. Och det innebär att många inte behöver betala något alls i vårdavgift. Dessutom är det sagt att man som mest ska behöva betala 1516 kronor för vården. Klart är också att kommunerna förlorar på systemet. I Tranemo kostar maxtaxan kommunen 2,4 miljoner kronor året, delvis på grund av att staten inte täcker kommunens inkomstbortfall. Enligt Per Allan Orrbeck, socialchef i Tranemo, finns risken att kommunerna tar igen förlusterna på annat håll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".