Centern vill avveckla kärnkraften - obekant när

Centern har övergett energiuppgörelsen med socialdemokraterna, där man band sig för kärnkraftsavveckling. Det meddelade partiledaren Maud Olofsson i går. Lennart Brunader, centerpartist från Mark som var med när centerpartiets förtroenderåd i måndags beslutade om energipolitiken, säger att ingenting har ändrats när det gäller grundinställningen till kärnkraften - den är inte bra.

Sett på lång sikt har centern svängt i kärnkraftsfrågan. I folkomröstningen 1980 drev centern total avveckling senast 1990. Nu är alla årtal övergivna.

Kärnkraften ska avvecklas, enligt centern, men när - det går bara att gissa. Kärnkraft är fortfarande en dålig energikälla, skriver partiet, men uppenbarligen inte alls så dålig som förr.

Kinnabon Claes Västerteg som är riksdagsledamot för centern säger att det gäller att först satsa på utveckling av alternativ energi. När det har lyckats att finna ersättningar, då ska kärnkraften bort.

Att finna alternativen tar, enligt Västerteg, tar tid - snarare trettio år än fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".