Skrottomter ska saneras

Två tomter inom Borås Stad fyllda med bilvrak och annan skrot ska städas innan årsskiftet. Det väntas Byggnadsnänmden besluta nästa torsdag.
De två tomterna ligger utanför Borgstena, respektive utanför Sparsör och inget av fallen har ägarna visat något intresse av att rensa upp - trots grannarnas protester.

Det handlar dels om en tomt norr om Borgstena, intill riksväg 42 på gränsen till Herrljunga, och dels en tomt utanför Sparsör.
Båda tomterna har länge dragit till sig blickarna för sin nedskräpning och vad gäller Borgstena-tomten också för en före detta lada som brann för ett tiotal år sedan. Vad gäller tomten utanför Sparsör bedöms skrotbilarna där också vara en säkerhetsrisk, eftersom det bor barnfamiljer i närheten.
Men risken finns att uppstädningarna på de båda tomterna slutar på skattebetalarnas nota. I det ena fallet uppges ägaren sitta i fängelse i Tyskland, i de andra sägs ägaren vara sjuklig.
Om ingen uppstädning sker på ägarnas bekostnad kan kommunen så småningom vända sig till kronofogden och i slutänden försöka sälja tomterna exekutivt. Men åtminstone vad det gäller Borgstenatomten är det osäkert om en eventuell försäljning täcker uppröjningskostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".