1 av 2
Röstfiske på Hässleholmen med hjälp av karameller?
2 av 2
Ordning och reda i skolan har Folkpartiet gjort till sin hjärtefråga.

Folkpartikrav: Mer ordning i skolan

Fler elever i Borås stad går ut nian idag utan att ha behörighet till gymnasiet jämfört med 1999. Denna statistik använder Folkpartiet som argument för sina krav på bättre ordning i klassrummen, tidigare betyg och nationella prov redan på lågstadiet.

”Mer ordning i skolan” stod det på Folkpartiets skylt på Hässlefesten i Borås. Det är här partiet presenterar de lokala siffrorna över antalet elever som inte har godkända slutbetyg i svenska, engelska eller matte när de går ut nian.


De eleverna har blivit fler de senaste sex åren - från ungefär tio till 15 procent - och det är den socialdemokratiska regeringens fel, menar folkpartiet här. Ändå är det kommunerna som har ansvar för grundskolan i Sverige - och i Borås är det en folkpartist som är högst ansvarig, kommunalrådet Morgan Hjalmarsson. men han anser att kommunerna styrs för mycket av skollagen och andra statliga direktiv, som inte fungerar bra.

- Det blir dubbelkommando, säger Morgan Hjalmarsson. Jag känner att jag inte har tillräckliga instrument för att styra skolan.

Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".