Misshandlades med träpinnar av pappan

Våld och misshandel i flera år - det utsattes två barn i Borås för enligt åtalet mot föräldrarna som kom idag måndag. Dessutom har parets tredje barn som föddes i höstas blivit utsatt för livsfarligt våld, menar åklagaren Daniel Edsbagge i Borås.

Det är sorglig läsning att ta del av, om åklagarens beskrivning om vad som hänt stämmer med verkligheten.

Pojken i familjen - idag 10 år gammal - har blivit slagen och sparkad och utsatt för förnedrande behandling under flera år. Pappan har slagit honom både med knytnävarna, elsladdar och träpinnar, hans mun stoppades full med sand och han tvingades påklädd ner i badkaret och sprutades med kallt vatten, enligt åtalet. Även dottern, som nu är sju år, blev slagen och dragen i håret.

Åklagaren Daniel Edsbagge som lett polisutredningen skriver att ”gärningarna har utgjort ett led i en upprepad kränkning av barnens integritet och varit ägnade att allvarligt skada deras självkänsla”.

Det är framförallt pappan som systematiskt och under lång tid misshandlat sina barn, enligt åtalet. Men även mamman har misshandlat och kränkt sina barn. I höstas föddes parets tredje barn, en pojke. Enligt åtalet idag har pappan skakat sin nyfödde son flera gånger så hårt att våldet var livsfarligt. Mannen åtalas också för misshandel av sin fru vid några tillfällen förra året.

Nu väntar rättegång i Borås tingsrätt, med start nästa vecka. De båda föräldrarna sitter häktade sedan ungefär en månad tillbaka. Pappan nekar till brott och mamman har gjort vissa medgivanden, enligt åklagaren.  Barnen är omhändertagna av de sociala myndigheterna.

Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Mattias Johansson
mattias.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".