Barnmisshandeln ska granskas

Igår åtalades en pappa och en mamma misstänkta för upprepad misshandel av sina små barn under flera år.
Nu ska Borås stad se över sina insatser och utreda om något kunde gjorts annorlunda

I det här fallet har många undrat över hur det stod till i familjen. Men inte förrän i januari i år ledde det till en polisanmälan och den stod mamman i familjen själv för, genom att ringa en vännina och berätta att hennes man slog sin son och be vänninan ringa polisen.

Polisens förundersökning innehåller uppgifter från flera personer anställda av Borås stad, både inom skolan och socialtjänsten, som har haft kontakt med familjen på ett eller annat sätt. Och det framgår att genom åren har det kommit flera signaler som tyder på misshandel.

Åklagaren Daniel Edsbagge tycker att polisanmälan kom sent.

Miriam Johansson är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Borås. Hon säger att det här fallet ska granskas, för att avgöra om det finns brister i hanteringen. Dessutom finns det numera tydliga rutiner om att det är socialtjänstens uppgift, inte till exempel skolans, att polisanmäla den här typen av brottsmisstankar. Det är huvudregeln, och om socialtjänsten i något fall väljer att inte polisanmäla ska det motiveras skriftligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".