Sjukvården har problem med skyddad identitet

Personer med skyddad identitet - till exempel misshandlade kvinnor - har problem med att få planerad vård. Allt fler lever med skyddad identitet - och sjukvården saknar rutiner för dessa personer. Det här har fått etikkommittén och patientnämnderna att påtala problemet för regionstyrelsen. Birgit Andersson är ordförande i patientnämnden i Sjuhärad:

Den som lever med skyddad identitet är garanterad akutsjukvård. Men vid planerad vård, provtagning och liknande, uppstår problemet att personen måste identifiera sig. Det är givetvis oerhört viktigt för patientsäkerheten - men för en person med skyddad identitet blir det problem. Idag saknas ofta rutiner för hur den här situationen ska hanteras. Det här skapar en onödig tröghet i vården - och kan leda till ett avvisande beteende som kanske grundar sig i osäkerhet- något som drabbar en redan utsatt person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".