Politikerna i Mark vill skatteplanera

Politikerna i Mark planerar att bilda en koncern av alla sina bolag och därmed kunna minska skatten. Efter att länge varit emot en koncernbildning så har övertalning från kommunens ledande tjänstemän gett resultat. Därmed kan vinster i Värmeverket slussas över till exempelvis Fastighetsbolaget som går med förlust.

Marks ledande politiker har länge varit skeptiska till att bilda en koncern av kommunen och de bolag som kommunen äger, idag fem stycken. Det har ansetts lite oetiskt att modifiera den kommunala organisationen för att undvika skatt. Men allt fler kommuner gör det. Borås har länge haft en koncern där bl a Djurparken och Energibolaget ingått. Årligen har det skett överföringar mellan bolagen och kommunen på över tio miljoner kronor. Pengar som kan överföras utan att skattemyndigheten kan komma åt dem. Så har exempelvis Borås Energis vinster beskrivits som att de blivit mat till apor och lejon i Djurparken som har gått med fölust. Nu ges samma möjlighet i Marks kommun som plankat upplägget rakt av från Borås. I utredningen har exempelvis det centrala bolaget döpts till Stadshuset AB- i Borås heter det exakt likadant. Kommunchefen och ekonomichefen i Mark har den senaste tiden pedagogiskt övertygat politikerna om fördelarna. För det finns fler fördelar än de skattefinansiella- styrningen och kommunikationen blir bättre. Men frågan är nu vilket bolag som ska stå för den eventuella miljonförlust som Marks Fastighetsbolag gör i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".