Peppningsmöte för borgerliga sympatisörer i Sjuhärad

De fyra borgerliga partierna riktade igår, lördag, en gemensam uppmaning till sina medlemmar i Sjuhärad att öka farten inför valet, att använda tiden fram till valet till att diskutera politik med vänner och bekanta. Fyra rikspolitiker, bland dem moderaten Beatrice Ask och folkpartiets Jan Björklund, lockade runt 150 åhörare till Stora torget i Borås.

Björklund från Mark, men numera stockholmare, pratade ordning i skolan, betyg, ökade befogenheter för vuxna att ingripa mot bråk och skolk. Beatrice Ask talade om fler poliser. Så långt inga överraskningar från podiet i tältet på torget.

Mötet i Borås hade heller knappast funktionen att presentera ny politik för ny publik. Däremot att visa största möjliga enighet mellan moderater, folkpartister, kristdemokrater och centern. Och att försöka få lokala medlemmar och sympatisörer att känna sig peppade i valrörelsen.

För trots att mötet var offentligt annonserat och hölls på torget, så var de flesta i och kring tältet tydligt märkta med olika varianter på borgerliga partisymboler. Och mannen som passerade och ropade ”s vinner valet” fick många långa blickar efter sig.

Jan Björklund berättade om en valvaka i Danmark, där han deltog som gäst. Sent på valnatten blev det klart att den borgerliga sidan förlorade makten med bara 151 rösters marginal.

- Låt det inte bli så i Sverige till hösten, sa Björklund, och uppmanade alla mötesdeltagare som önskar en borgerlig valseger att göra en insats.

Enligt de fyra gästande politikerna så är de borgerliga överens på de flesta viktiga punkter, men ju mer överens man blir, desto mer verkar medierna intressera sig för de punkter där man fortfarande inte har en gemensam ståndpunkt till valet.

När publiken fick möjlighet att ställa frågor visade det sig dock att de frågorna koncentrerades sig just kring områdena där alliansen inte har lagt gemensamma förslag. Det handlade bland annat om låga pensioner, som enligt frågeställaren har fått många äldre att fundera på att inte gå och rösta alls.

På plats vid mötet fanns de borgerliga riksdagsledamöterna från Sjuhärad och mängder med kommunpolitiker.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".