Rättegång om barnmisshandel

Idag inleds rättegången mot mamman och pappan i Borås som misstänks för att ha misshandlat sina tre barn.

Fallet med barnen, som är 10 och 7 år gamla, har fått stor uppmärksamhet. Dels för gärningarna i sig, men också pågrund av att kränkningen och misshandeln har kunnat pågå en längre tid. Flera personer uppmärksammat att allt inte stod rätt till i familjen, men där ingengjort tillräckligt för att få stopp för den.
Polisutredningen visar att barnen har fått stryk regelbundet. Även parets lilla bebis har skakats hårt av pappan. Misshandeln skall ha pågått under flera års tid.
I bevisningen finns diverse tillhyggen som skall ha används; träpinnar, trälist och en sladd.
I förhör målas bilden upp av en skrämmande uppfostringsmetod, där stryk användes för saker som hur barnen åt sin mat, inte kammat håret eller inte kunnat läxan. Pappan, som enligt åtalet är den som stått för den värsta misshandeln, skall också ha varnat barnen för att berätta om misshandeln och vart märken på kroppen kom från.
Idag inleds rättegången mot de båda föräldrarna. Pappan nekar till att han skulle ha slagit barnen, medan mamman medger att hon slagit barnen lite grann men att hon själv mått dåligt.
Rättegången väntas pågå under tre dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".